img

Как да се предпазя от Хакери?

Технологиите правят живота ни много по-лесен, но също така носят със себе си и опасността да станем жертва на Хакери.

През 90-те години на миналия век единственото нещо, за което изглежда трябваше да се тревожи човек, беше имейлът. След това се появи онлайн банкирането, а сега и смартфоните са свързани с интернет. Вече имаме и  социални профили… и почти целият ни живот е онлайн.

В днешно време ако не се предпазваме от хакери рискуваме, нашите финансови средства, съобщения и бизнес документация да бъдат откраднати и използвани за користни цели.

Проверката за следи от хакери отнема време и резултатите от нея са потенциално разочароващи.

По-добре би било да предприемем превантивни мерки като действаме проактивно и намалим рисковете от хакване на първо място.

Ето няколко основни стъпки които да помогнат за постигането на това.

Актуализирайте софтуера на всичките си устройства

Всяка технология, която използвате – от приложението Facebook на телефона ви до операционната система, която контролира вашата интелигентна крушка е отворена за атака.

Редовното инсталиране на актуализациите на софтуера на вашето устройство е много важно, особено за тези, използвани за достъп до интернет. Актуализациите са много полезни когато става въпрос за справяне с пропуски в сигурността. Ако не актуализирате устройствата си оставяте вратички в тях, който хакерите използват, когато се опитват да получат нелегален достъп до вашите данни. Актуализирането на всичките ви устройства ще ви помогне да се предпазвате от хакери много по-ефективно.

Научете се как да разпознавате фишинг атаките

Бързото щракване може да бъде най-големият ви враг. Когато пристигне нов имейл или текстово съобщение и включва нещо, което може да се докосне или щракне, нашите инстинкти често ни карат да го направим веднага. Но недейте.

Използвайки пандемията като прикритие, хакерите стартираха вълна след вълна фишинг атаки от най-различно естество.

Всеки може да попадне на такъв тип измама. Основното нещо, което трябва да направите, е да помислите, преди да щракнете. Съобщенията за измама се опитват да подмамят хората да изпълнят незабавни искания от шеф или съобщения, които казват, че е необходима спешна реакция.

Няма надежден начин за идентифициране на всеки тип фишинг измама – измамниците непрекъснато подобряват играта си – но осъзнаването на заплахата може да помогне за намаляване на нейната ефективност. Бъдете внимателни, помислете преди да щракнете и изтегляйте файлове само от източници, които са предварително потвърдени и имате доверие.

Използвайте защитна стена

Защитните стени са мрежови системи, предназначени да контролират входящия и изходящия трафик на вашето устройство. Въпреки че много устройства идват с опция за защитна стена, функцията трябва да бъде активирана в повечето от тях. Защитната стена действа като щит, когато осъществявате достъп до ненадеждна външна мрежа от доверена вътрешна мрежа. Първият може да се използва от хакери, за да получат достъп до вашата онлайн информация, като банкови сметки и пароли. Уверете, че всичките ви устройства са инсталирани зад активна и ефективна защитна стена.

Използвайте мениджър на пароли

Да поговорим за паролите.

Не трябва да използвате пароли „1234“ или „рождени дати“ за нито една от паролите си — дори ако това е акаунт за изхвърляне.

Всички пароли, които използвате за вашите онлайн акаунти, трябва да са силни и уникални. Това наистина означава, че те трябва да са дълги, да включват смес от различни типове знаци и да не се използват в множество уебсайтове. Вашата парола за Социалната мрежа не трябва да е същата като тази за онлайн банкиране; вашата домашна Wi-Fi мрежа не трябва да използва същите идентификационни данни като за акаунт в някой електронен магазин.

Най-добрият начин да направите това е да използвате мениджър на пароли. Мениджърите на пароли създават силни пароли за вас и ги съхраняват сигурно. Ако фактът, че те могат да ви спрат да бъдете хакнат, не е достатъчен, за да ви накара да обмислите използването на такъв, мениджърът на пароли също означава, че никога повече не трябва да се мъчите да запомните забравена парола.

Използвайте антивирусен софтуер на всичките си устройства

Винаги използвайте най-новата антивирусна програма за всичките си устройства. Добрият антивирус е от съществено значение, особено за хора с онлайн бизнес, които изискват онлайн плащания и обмен на чувствителна информация. Той също така може да открие усъвършенствани форми на зловреден софтуер, които можете да срещнете докато сърфирате в интернет или четете електронна поща.

Какво да правя ако съм станал жертва на хакер?

Проверете вашите устройства. Ако вашият компютър или друго устройство е хакнат, изключете кабела на интернета. Не го изключвайте от тока и потърсете доверен специалист. Бъдете внимателни, когато се обаждате на телефонни номера за специалисти по техническа поддръжка, които намирате онлайн. Измамниците понякога създават автентично изглеждащи уебсайтове, които може да изглеждат свързани с производителя на вашия компютър. Когато потребителите се обаждат на тези субекти, често им се казва, че трябва да платят стотици долари, за да бъде поправен компютърът им, или „техникът“ инсталира други вируси на компютъра, които крадат информация или причиняват повече проблеми. Ако се обадите на техник онлайн, не забравяйте да проучите компанията и нейния телефонен номер, за да сте сигурни, че е легитимен.

  • Променете паролите си. След като поправите или почистите устройството от вируси, трябва да промените всички пароли за всички акаунти, до които сте осъществили достъп с помощта на устройството. Злонамереният софтуер, който е бил премахнат от компютъра ви, може да е прехвърлил вашите пароли на нападател, предоставяйки на хакера лесен достъп до вашата информация. По същия начин, ако някой от вашите онлайн акаунти е бил хакнат, не забравяйте да промените паролата си незабавно. Хакер може също да промени паролата ви, като ви откаже достъп до акаунта. Ако нямате достъп до акаунта си, свържете се директно с уебсайта и той може да ви помогне да възстановите акаунта си.
  • Следете финансовите сметки. Ако хакнат акаунт съдържа финансова информация, незабавно се свържете с вашата банка или компанията за кредитна карта, като я уведомите, че акаунтът ви може да е компрометиран. Вашата банка или компания за кредитна карта може да ви издаде нов номер на карта или сметка. Не забравяйте да наблюдавате активността в акаунта за всякакви измамни транзакции. В някои случаи хакерите може да са получили вашата информация, но няма да я използват веднага. Ако не ви бъде издадена нова карта или номер на сметка, трябва да наблюдавате акаунта си за продължителен период от време.
  • Уведомете другите. Когато е подходящо, свържете се с приятелите и семейството си и ги уведомете, че вашето устройство или акаунт са били хакнати. Хакерите може да се опитат да получат достъп до вашия имейл списък с контакти и да изпратят имейли от вашия акаунт. Уведомяването на приятели и семейство, че акаунтът ви е хакнат, и инструктирането им да не отварят спешни или странни имейли, да „кликват“ върху подозрителни връзки или да изтеглят прикачени файлове, които изглежда идват от вас, може да помогне за защитата на акаунтите им от хакери.
  • Внимавайте за други потребители. Хората често не осъзнават веднага, че техните имейл акаунти или акаунти в социалните медии са били хакнати. Всъщност много хора научават за проблема само когато приятели или семейство се свържат с тях за подозрителен имейл или съобщение от техния акаунт. Ако нещо не изглежда правилно в имейла или акаунта в социалните медии на човек, възможно е акаунтът да е хакнат. Не отговаряйте на имейли или съобщения, които получавате, но се свържете директно с вашия приятел или член на семейството и им кажете за проблема.

В обобщение

Хакерите винаги дебнат в сенките в очакване на подходящия момент за атака.

Най-добрата защита от хакери и загуба на данни е да останете нащрек и да имате под ръка надежден ИТ специалист.

Нашият екип е винаги на разположение за тази цел.

С радост ще ви окажем съдействие за решаване на вашите казуси!

icon
Телефон за контакт

0885 402 444

Не се колебайте да се
Свържете с нас

    този сайт е защитен с reCAPTCHA
    Поверителност Условия

    bg_BGБългарски