img

Защо ни е необходим Антивирусен софтуер?

Трудно е, ако не и почти невъзможно, да имаш бизнес, без да имаш някакво дигитално присъствие.

Това, което естествено следва от такова присъствие, са безброй рискове за киберсигурността, което от своя страна изисква някакъв софтуер за защита на вашите системи.

Говорейки за такъв софтуер, има много опции. Не всеки бизнес обаче се нуждае от всички възможни софтуерни инструменти за киберсигурност, тъй като много от тях са създадени за конкретни видове бизнес ситуации, но има едно нещо, което всеки бизнес има: служители.

За съжаление, служителите са един от най-вероятните канали които злонамерените лица или софтуер използват, за да проникват във вашите системи.

За това един от задължителните инструменти от комплектите за киберсигурност, от който се нуждаете, е антивирусният софтуер.

Какво е антивирусен софтуер?

Антивирусният софтуер е това, което пише на опаковката: Софтуер, който помага за предотвратяване на инфекции с компютърни вируси.
Поне така беше през 90-те години на миналия век, когато вирусите бяха типичната форма на злонамерен компютърен код.

В днешно време обаче е по уместно да наричаме антивирусният софтуер „антизловреден софтуер“ или просто „софтуер за сигурност.“

Съвременният антивирусен софтуер може да открива и премахва зловреден софтуер от практически всякакъв вид, както и да извършва други услуги за сигурност като сканиране на имейл, наблюдение на уеб трафика и като цяло защита на компютъра от всичко, което интернет доставя към него.

Теза дефиниция наистина се отнася само за категория лични потребителски антивирусни продукти, които са вида антивирусен софтуер, който обсъдихме по-горе: Едно приложение, което защитава един компютър.

Компаниите, съставени от повече от няколко души обаче, трябва да направят малко повече, за да се защитят. За целта има разработен бизнес/фирмен антивирусен софтуер.

Каква е разликата между личния и корпоративния антивирусен софтуер?

Както бе споменато по-горе, има много различни софтуерни продукти за бизнес киберсигурност, всеки от които е предназначен да направи нещо малко по-различно или да защити нещо специфично. В този случай говорим за работните станции, пред които седи всеки служител, които сами по себе си се нуждаят от специална форма на софтуер за сигурност, известен като софтуер за защита на крайни точки.

Крайните точки обхващат всяко устройство, което служи като край на мрежова връзка, като: лаптоп, таблет, смартфон, IoT устройство и друг подобен хардуер. Следователно софтуерът за сигурност на крайната точка е проектиран да направи всичко необходимо, за да защити както самия хардуер на крайната точка, така и бизнес мрежата, в която работи.

Има два типични типа софтуер за защита на крайни точки: платформи за защита на крайни точки (EPP) и софтуер за откриване и реагиране на крайни точки (EDR).

EPP е интегрирано решение за сигурност, предназначено да открива и блокира заплахи на ниво устройство. Обикновено това включва антивирус, анти-зловреден софтуер, криптиране на данни, лични защитни стени, предотвратяване на проникване (IPS) и предотвратяване на загуба на данни (DLP).

EDR, от друга страна, е напълно различна парадигма за киберсигурност. „EDR платформите са системи за киберсигурност, които комбинират елементи на антивирусна програма от следващо поколение с допълнителни инструменти, за да осигурят откриване и предупреждение за аномалии в реално време, криминалистичен анализ и възможности за отстраняване на крайни точки“.

EPP много приличат на традиционния антивирусен софтуер, тъй като работи използва база данни със сигнатури на известен зловреден софтуер за откриване на заплахи. EDR, от друга страна, използват различни инструменти, често машинно обучение и базирани на AI, за откриване на аномална активност.

Когато решавате какъв антивирусен софтуер да закупите, уверете се, че купувате добре позната, абонаментно-базирана програма. Този тип продукти ви дават възможността да имате защита в реално време срещу най-новите заплахи.

На разположение сме за въпроси, съвети или поръчки на антивирусни програми.

С радост ще ви консултираме за най-добрите решения за защита на вашето устройство!

icon
Телефон за контакт

0885 402 444

Не се колебайте да се
Свържете с нас

    този сайт е защитен с reCAPTCHA
    Поверителност Условия

    bg_BGБългарски